CONFERINŢA BURSA: "CODUL INSOLVENŢEI" / STAN TÎRNOVEANU, UNPIR: "Peste 18.400 de angajaţi, afectaţi de procedurile de insolvenţă anul trecut"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 22 februarie 2019

Stan Tîrnoveanu

Stan Tîrnoveanu

Procedurile de insolvenţă instituite în 2018 la entităţile mari au afectat peste 18.400 de angajaţi, potrivit domnului Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR).

Cu privire la cifra de afaceri totală a celor 200 de persoane juridice aflate în procedură de insolvenţă în decursul anului trecut aceasta s-a ridicat la 5,18 miliarde de lei, potrivit domniei sale.

Stan Tîrnoveanu a declarat: "Din datele Registrului Comerţului rezultă faptul că, în 2018, au intrat în insolvenţă 8.304 profesionişti, faţă de 9.100. Ca număr stăm bine, ca efect mai vedem... pentru că nu întotdeauna numărul este important, ci şi efectul cu privire la numărul de locuri de muncă afectate, la masa credală. Elementul cantitativ este foarte important. Cele mai mari 200 de persoane juridice intrate în insolvenţă, anul trecut, au avut o cifră de afaceri de 5,18 miliarde de lei. De asemenea, au fost afectaţi 18.450 de angajaţi numai pe entităţile mari. Dacă vrem să avem o reprezentare totală a locurilor de muncă afectate ar trebui ca, cel mai probabil, să multiplicăm cu trei".

Numărul total de practicieni în insolvenţă compatibili, depăşeşte 2.900, iar suma totală distribuită către creditori din valorificarea activelor ajunge la 2,44 miliarde de lei, în 2018, potrivit reprezentantului UNPIR.

Domnia sa a adăugat: "Asta în-seamnă rezultate mai bune din pers-pectiva practicianului în insolvenţă, înseamnă că piaţa cât de cât s-a lichidizat, fiind şi meritul nostru. Lucrul aces-ta este benefic pentru creditori şi, în special, pentru economia naţională care poate astfel să pună în valoare aceste active care nu erau puse în valoare în cadrul procesului de producţie".

Oficialul UNPIR a precizat că, din datele registrului comerţului, au intrat, anul trecut, 8.304 de profesionişti în insolvenţă, faţă de 9.100, în 2017. Potrivit domniei sale, ca număr stăm bine, ca efecat rămâne de văzut pentru că nu acesta este important, ci efectul cu privire la locurile de muncă afectate, cu privire la masa credeală, pentru că elementul cantitativ este foarte important.

Oficialul UNPIR a mai afirmat că suma distribuită în 2018 este cu 35% mai mare decât cea de 1,8 miliarde distribuită în 2017.

Legat de modificările legislative, Stan Tîrnoveanu a mărturisit că rămân câteva lucruri care încă deranjează din punct de vedere juridic. Domnia sa a adăugat că în 27 septembrie 2018, Guvernul a modificat legislaţia insolvenţei prin OUG nr.88/2018, fără să consulte părţile relevante.

Printre modificările propuse de această ordonanţă, domnia sa a menţionat imposibilitatea deschiderii procedurii de insolvenţă de către debitori, dacă datoria faţă de bugetul de stat este de peste 50%. "În discuţiile avute cu iniţiatorii la Comisia Juridică la Senat şi la alte Comisii la Camera Deputaţilor se pare că s-a dorit prin acest lucru ca debitorul să apeleze mai mult la procedura fiscală, adică la reeşalonări, dar efectul este, din punctul meu de vedere, o neclaritate a legii severă. Eu ca profesionist sunt rezervat asupra constituţionalităţii acestui articol", a mai adăugat reprezentantul UNPIR.

Alte modificări propuse de ordonanţă erau soluţionarea cererii de plată formulată de creditor în maxim 10 zile de către administratorul judiciar (de la data depunerii), conversia totală a creanţelor bugetare în acţiuni posibilă în cadrul reorganizării debitorului (importantă este şi valoarea) şi posibilitatea aprobării reducerii de creanţă bugetară în cazul reorganizării dacă reducerea de creanţă este mai mică sau mai mare de 50%. De asemenea, reprezentantul UNPIR a mai enumerat şi cesiunea de creanţă în insolvenţă dacă cesionarul (dobânditorul) are un interes public (sunt voci care speculează cu privire la interesul public al debitorului), încălcarea principiului unicităţii procedurii şi caracterului concursual al procedurii insolvenţei prin permiterea executării silite individuale concomitent cu procedura de insolvenţă ca şi formă de executare silită concursuală şi soluţionarea cererii de trecere la faliment în maxim 30 de zile de la data formulării cererii.

Unele modicări survenite în urma discuţiilor din Senat, potrivit domniei sale, au fost eliminarea pragului de 50% în solicitarea insolvenţei de către debitor, extinderea la 15 zile a termenului pentru analiza cererilor de plată, executarea silită individuală va fi gestionată de practicianul în insolvenţă.

Stan Tîrnoveanu a mai spus că documentul a plecat în 21 noiembrie 2018 către Camera Deputaţilor, for decizional, pentru aprobare.

Comisia care şi-a dat avizul până în prezent, a avizat forma iniţială a Guvernului (Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare). Subiectul rămâne pe agendele deputaţilor, deşi au trecut termenele de depunere a raporturilor de către Comisia pentru buget şi Comisia juridică. Rapoartele trebuia să fie depuse până în 12 decembrie 2018. Proiectul aşteaptă şi avizul Comisiei pentru industrii şi servicii. Acum a ajuns la comisia juridică care nu a fixat o dată cu privire la analiza legii de aprobare a OUG şi amendamentelor propuse.

Stan Tîrnoveanu a mai adăugat că trebuie să preleveze argumentele de logică juridică, şi eficienţă economică, legea insolvenţei fiind una tehnică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pt firmele care dau produse / activitati altor firme pe datorie le recomand sa nu o mai faca daca s-a ajuns la datorii neplatite pt marfa la un prag de sa zicem 30% din livrarile totale catre acea firma dintr-un an . Apoi obligatia la plata a debitorului ori daca nu poate aoptiunea creditorului cade masa credala sa intre in actionariatul firmei debitoare pe socoteala asociatilor debot versus actiuni la o valoare negociata. Daca partile nu se inteleg deschidere procedura insolventa unde creditorul are posibilitatea sa intre in actionariat la valoarea nominala a actiunilor pe cheltuiala actionarului majoritar sau a celor care au pus la conducere administratorul principal. Astfel firma meege iar cei care au luat decizii aiurea ( patronii) raman fara bani dar firma si salariatii sunt in continuare protejati. Daca creditorul nu vrea atunci isi recupereaza doar principalul fiecare crediror ( fara penalitati samd) favorizati fiind insa cu actiuni cei care vor si abia apoi se dau penalitatile. Iar statul sa aiba drept de recuperare conf aceluiasi algoritm insa doar pe baza datei originii datoriilor.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb